Van de Water fruit bv is een familiebedrijf. Sinds 1936 telen wij met liefde en passie appels en peren. Door de jaren heen hebben er veel ontwikkelingen, veranderingen, innovaties en groeimogelijkheden plaats gevonden. Deze ervaring brengt ons tot waar we nu staan.

In de winter worden de bomen gesnoeid. Door de snoeiwerkzaamheden behouden de bomen hun vorm en krijgen de vruchten de juiste belichting. De belichting is belangrijk voor de smaakontwikkeling van de peer.

Zodra de bloesem openstaat (eind april / begin mei) starten we met bestuiven. In 2009 zijn we begonnen met handbestuiving. Ieder jaar worden er weer nieuwe verbeterde werkwijzen ontwikkelt. Sinds 2012 maken we gebruik van een bestuivingsmachine.

Vanaf de bloei begint ook de gewasbescherming. Het belang van het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen in een vroeg stadium is om ziektes en plagen te voorkomen of preventief te behandelen. Door deze duurzame werkwijze wordt er het gehele teeltseizoen bespaart op zwaardere gewasbescherming.
Het spuiten wordt gedaan met een innovatieve KWH spuit. De spuit heeft als bijzondere eigenschap dat deze 3 rijen tegelijkertijd behandelt. Ook is hij voorzien van een spuitcomputer en variabele luchtondersteuning systeem. Deze opties zorgen voor een nauwkeurig verbruik. Dit spaart het milieu en vermindert het gebruik van water en spuitmiddelen.

In de periode mei / juni / juli wordt er waar nodig gedund. Dunnen bevorderd de maat en kwaliteit van de vruchten.

De oogstperiode vind plaats tussen eind augustus en begin oktober. Het perfecte pluktijdstip wordt bepaald door de hardheid en het suikergehalte (brix %) van de peer. Plukken gaat vooralsnog handmatig. Bij de teelt en de oogst wordt er al rekening gehouden met de afzet.

Als je als teler je fruit beschikbaar wilt stellen voor de Chinese markt moet je een speciaal protocol volgen. Dit protocol zorgt ervoor dat de eisen die gesteld worden, ook worden doorgevoerd in het teelt en productieproces.